Den populära gurkmejan används ofta mot inflammationer. Den har också visats motverka typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom genom olika mekanismer. Kurkumin är ett av de bioaktiva ämnena i gurkmeja.
Gurkmejan har en lång historik inom ayurvedisk medicin och traditionell kinesisk läkekonst. Den har använts för behandling av såväl lindrigare åkommor, som matsmältningsproblem och snuva, som komplexa sjukdomar inklusive ämnesomsättningsstörningar, leversjukdomar och hjärt-kärlsjukdomar. Idag är gurkmejan mycket populär som hälsokost även i västvärlden och används bland annat mot inflammationer. Nyligen har forskning visat att gurkmejan också kan ha positiva effekter mot covid-19.
Kurkumin och andra curcuminoider
De främsta bioaktiva ämnena i gurkmeja är curcuminoider, som kurkumin, och terpenoider och andra eteriska oljor. I gurkmeja finns 3–5 % curcuminoider av många olika typer varav drygt tre fjärdedelar av mängden är kurkumin. Gurkmeja innehåller också 3–7 % eteriska oljor.
Det finns väldigt mycket forskning om gurkmeja och kurkumin, både laboratorieförsök med celler och djur och kliniska studier med patienter. Färre studier har gjorts med andra curcuminoider och de eteriska oljorna.
Exempel på sjukliga tillstånd som enligt forskningsstudier motverkas av gurkmeja och dess ämnen är oxidativ stress, inflammatoriska sjukdomar, allergi, hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, cancer, neurodegenerativa sjukdomar, depression och leversjukdomar.
Hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes
Särskilt hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes intresserar forskarna. Det finns ofta en koppling mellan dessa sjukdomar, och de står för en hög andel av dödsfallen i världen. Risken för hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes ökar med ålder och ohälsosam livsstil.
Gurkmejans ämnen kan på olika sätt påverka cellernas signalering som har betydelse vid hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes.
Gurkmejan motverkar typ 2-diabetes på flera sätt. Den kan bland annat sänka blodsockerhalten, bromsa insulinresistens och skydda levern från oxidativ stress, vilket orsakas av höga halter av blodsocker (glukos i blodet). Dessutom motverkar den blodfettsrubbningar vilket är en riskfaktor för både typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom.
Både friska personer och de som har riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom skyddas av gurkmejans ämnen. Kurkumin har exempelvis visats motverka åderförfettning – och i förlängningen hjärtinfarkt – genom flera mekanismer. Hjärtats celler och funktion skyddas också. Samtidigt med de positiva effekterna av kurkumin har man sett en minskning av CRP (C-reaktivt protein), vilket produceras i levern och reagerar på inflammationer, alltså en indikation på kurkuminets antiinflammatoriska effekt.