
Bakteriehämmande effekter tillsammans med andra positiva egenskaper på immunförsvaret gör att gurkmeja i vissa fall kan vara ett alternativ till antibiotika.
Gurkmeja har länge använts i traditionell medicin mot olika sjukdomstillstånd. Vetenskapliga studier har bekräftat många positiva effekter.
En intressant egenskap hos gurkmeja och dess ämne kurkumin är förmågan att hämma många olika bakterier.
Bakterier stoppas med gurkmeja
I en laboratoriestudie undersökte forskare hur gurkmeja kunde påverka olika bakterier. De testade fyra olika vanliga bakterier. Bacillus-arter, Staphylococcus aureus och Escherichia coli hämmades medan Pseudomonas aeruginosa inte påverkades.
Gurkmeja bra för både djur och människor
Inom kycklinguppfödning är antibiotikaresistens ett problem som påverkar inte bara djuren utan också oss människor. Flera studier tyder på att gurkmeja kan vara ett tillskott som både ger bättre djurhälsa generellt och motverkar bakterieinfektioner utan att driva fram resistens hos bakterierna.
Ingen antibiotikaresistens med gurkmeja
Forskning har också visat att gurkmeja bland annat kan motverka inflammation, gynna immunsystemet och främja mag-tarmhälsa. Sammantaget bidrar detta till att gurkmeja skulle kunna vara ett möjligt alternativ till antibiotika. Om antibiotikaanvändningen kan minska minskar också risken för antibiotikaresistens.
Källor:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38111601
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38050237