Gurkmeja kan skydda hjärnan

I gurkmeja finns ämnen med antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper vilket skyddar nervcellerna i hjärnan. Ett av dessa ämnen är kurkumin.

Samtidigt som livslängden ökar globalt sett, ökar också antalet människor som lider av nedsatt kognitiv förmåga och neurodegenerativa sjukdomar där åldern kan vara en faktor.

Kognitiv förmåga handlar om hjärnans förmåga att ta emot, bearbeta, lagra och plocka fram information. När den är störd kan man exempelvis få svårt att minnas, koncentrera sig eller förstå och följa en instruktion. Man kan också få svårt att orientera sig.

Vid neurodegenerativa sjukdomar drabbas nervcellerna i nervsystemet då de långsamt bryts ner och förtvinar. Hit hör bland annat demenssjukdomar inklusive Alzheimers sjukdom och vaskulär demens som beror på minskat blodflöde i hjärnan.

Oxidativ stress och inflammation

Ofta förekommer oxidativ stress, låggradig inflammation och störda cellfunktioner tillsammans med ämnesomsättningsstörningar som samtidigt är riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom och diabetes typ 2. Detta påverkar nervsystemet och blodkärlen negativt och kan leda till nedsatt funktion hos hjärnan.

I gurkmeja finns bland annat ett ämne som studerats mycket, nämligen kurkumin. Detta ämne har antioxidativa och antiinflammatoriska egenskaper.

Motverkar försämrade hjärnfunktioner

Många djurstudier stöder hypotesen att kurkumin gynnar kognitiv hälsa, både genom att förbättra den och att motverka en försämring över tid. I en studie med 60 friska personer i åldern 60–85 undersöktes den kognitiva effekten av kurkumin både efter en dos och efter 4 veckors intag. Forskarna såg att kurkumin orsakade en signifikant förbättring av koncentration, arbetsminne och stresstålighet jämfört med placebo. Dessutom fick deltagarna på köpet bättre blodfettsbalans.

I en annan undersökning där man såg förbättring av minne och uppmärksamhet då deltagarna fick kurkumin fanns också en koppling till minskning av markörer för Alzheimers sjukdom.

Kurkumin tas inte upp i kroppen så lätt

Att kurkumin förbättrar den kognitiva hälsan eller hämmar en försämring över tid kan visas i en del studier, men i andra ser man inte något samband. Ett problem är att kurkumin inte tas upp så lätt i kroppen och att det som tas upp bryts ner snabbt.

Svartpeppar och fett anses öka biotillgängligheten hos kurkumin. I gurkmeja finns förutom kurkumin även andra curcuminoider samt turmeroner och polysackarider som också har antiinflammatoriska effekter. Det kan därför finnas anledning att hellre prova gurkmeja än kapslar med endast kurkumin.


Källor:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33946356/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25277322/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29246725/