Gurkmejans rotstam har en starkt gulorange färg. Gurkmeja är en populär krydda och medicinalväxt. Den kanske mest kända effekten hos gurkmeja är den antiinflammatoriska.
Gurkmeja har använts i flera tusen år inom ayurvedisk och österländsk läkekonst. De senaste 25 åren har den moderna medicinska vetenskapen intresserat sig mer och mer för gurkmejans hälsosamma effekter.
Gurkmejans positiva effekter motverkar sjukdomar
Forskning indikerar att gurkmeja kan skydda mot cancer, diabetes och hjärt-kärlsjukdom. Enligt laboratoriestudier har gurkmeja antioxidativa, antiinflammatoriska, antimutagena och antimikrobiella egenskaper. Djurförsök har visat att gurkmeja kan motverka cancer, artrit, depression och högt blodsocker samt skydda lever och hjärta. Gurkmejans traditionella användning mot hudproblem och magbakterier stöds av forskning om dess antimikrobiella effekter. Många av de studier som gjorts med försökspersoner har visat att gurkmeja har gynnsamma effekter på markörer för inflammation, oxidativ stress och blodfetter.
Ämnena kurkumin, turmeroner och polysackarider
Gurkmeja innehåller bland annat 3–5 % kurkumin och andra kurkuminoider, som är växtpigment och ger rotstammen dess gulorange färg. De fungerar också som antioxidanter. Kurkumin ökar nivåerna av antioxidativa enzymer och stoppar reaktiva syreradikaler. Därigenom hämmas aktiviteten hos de enzymer och kemikalier som produceras vid inflammation. Även turmeroner, som är flyktiga oljor från seskviterpener i gurkmeja, är kända för att motverka inflammationer.
I en studie med möss och råttor testades gurkmejaextrakt där både kurkuminoiderna och oljorna tagits bort. De kvarvarande polysackariderna hade effekt mot både akuta och kroniska inflammationer. Detta har också visats i kliniska försök med knäledsinflammationer.
Att inta gurkmeja
Eftersom flera ämnen har exempelvis antiinflammatoriska egenskaper rekommenderas därför riktig gurkmeja framför kapslar med bara kurkumin eller turmeroner.
Lämplig daglig dos gurkmeja anges ofta som 1,5–5 teskedar vilket motsvarar ungefär 3–10 g. Upptaget av just kurkuminet ökar om det tas tillsammans med svartpeppar och fett, exempelvis rapsolja, avocado, nötter och fröer.
Den som är blödningsbenägen bör rådfråga läkare innan stora mängder gurkmeja intas.
Källor:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24877064/
https://www.turmericforhealth.com/turmeric-queries/is-curcumin-different-from-curcuminoids
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24454348/
https://ki.se/forskning/fragor-om-mat-och-halsa