Kosttillskott används för att förbättra prestationsförmåga och återhämtning i samband med träning och idrottande. Ett av dessa är kurkumin som finns i gurkmeja.
Muskelskada efter träning orsakas av mekanisk stress som ger inflammationsreaktioner inklusive produktion av fria radikaler och cytokiner som fungerar som inflammationsdrivande signalämnen. Kosttillskott som har antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper kan förebygga och minska muskelskada och symtom som träningsvärk och muskelsvaghet som ger sämre prestation.
Listad av Internationella Olympiska Kommittén
Internationella Olympiska Kommittén har listat kosttillskott av fytokemikalier – bioaktiva ämnen från växter – som kan användas mot muskelskada karaktäriserad av markörer på muskelfiberskada, muskelömhet, prestationsförmåga samt inflammatoriska och antioxidativa markörer. Ett av dessa är gurkmejans kurkumin.
Kurkumin är antiinflammatorisk och antioxidativ
Gurkmeja får sin gyllengula färg från kurkumin och andra curcuminoider. Både gurkmeja generellt och kurkumin specifikt har enligt forskning många positiva hälsoeffekter, bland annat tack vare sina antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Kurkumin bromsar inflammationsdrivande gener vilket kan motverka sjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar och Alzheimers. Det fungerar också smärtstillande. Biotillgängligheten hos kurkumin ökar om det tas tillsammans med piperin som finns i svartpeppar.
Den antiinflammatoriska effekten hos kurkumin minskar inflammation efter fysisk ansträngning och därmed ömhet och träningsvärk. Som stark antioxidant kan kurkumin också minska muskelskada. Internationella Olympiska Kommittén klassar därför kurkumin som ett kosttillskott som kan öka träningskapacitet och återhämtning, motverka muskelömhet och begränsa skador.
Motverkar träningsvärk, inflammation och muskelsvaghet
Olika studier har visat att intag av kurkumin dämpar inflammatoriska reaktioner oberoende av träningstyp. Att börja ta kurkumin åtminstone två dagar innan träningstillfället verkar vara nödvändigt för att förebygga inflammation. Däremot tycks förmågan att motverka träningsvärk kräva intag dagarna direkt efter träningstillfället, och effekten verkar vara mindre ju mer vältränad man är. Resultaten angående antioxidation är tvetydiga. På prestationsförmågan hade kurkumin positiv effekt oavsett typ av försök och träningsaktivitet.