Knäartros brukar lindras med motion och medicin. Gurkmeja kan motverka både besvären och läkemedelsbiverkningar.
Artros är den vanligaste formen av kronisk ledsjukdom, speciellt hos äldre. Sjukdomen orsakar inflammation och smärta. För att lindra och bromsa försämring ordineras vanligen smärtstillande och antiinflammatorisk medicin samt motion.
Den medicin som används är oftast av typen icke-steroida värk- och inflammationshämmande läkemedel, NSAID, som diklofenak. Medicinen kan ge vissa patienter biverkningar.
Gurkmejans curcuminoider
Gurkmejans guldgula rotstam har använts som krydda, färgämne och folkmedicin i tusentals år. Färgen får den från kurkumin och andra curcuminoider som anses ha bland annat antiinflammatoriska egenskaper.
Forskning om knäartros och gurkmeja
En forskargrupp sammanställde och utvärderade 16 olika vetenskapliga rapporter från studier med sammanlagt 1 810 patienter med knäartros som behandlats med olika typer av gurkmejaextrakt. I elva av studierna jämfördes gurkmejaextrakten med placebo och i de andra fem med NSAID-läkemedel.
Sammantaget minskade knäsmärtan samtidigt som rörligheten förbättrades hos patienterna då de fått gurkmejaextrakt i stället för placebo. Effekten var dock mindre om patienterna var överviktiga.
Gurkmejaextraktet hade liknande positiva effekt som NSAID-läkemedlen men 12 % mindre biverkningar, vilket var samma nivå som placebo.
Större effekt och mindre biverkningar
I ett av dessa vetenskapliga försök deltog 140 patienter med knäartros. Patienterna fick NSAID-läkemedlet diklofenak. Hälften av dem fick därutöver tillskott av en curcuminoidblandning.
Vid försökets start, efter två veckor samt efter 4 veckor när försöket avslutades, utvärderades patienternas knäsmärta och livskvalitet. Patienternas tillstånd förbättrades av behandlingen men i synnerhet hos de som förutom medicin även fick curcuminoider.
Av de patienter som fick enbart diklofenak drabbades 38 % av biverkningar medan endast 13 % av patienterna fick biverkningar när läkemedlet kompletterades med curcuminoider. Tillskott med curcuminoider inte bara ökade den positiva effekten utan skyddade alltså även mot läkemedelsbiverkningar.
Källor:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33511486
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32311961