Peppar kan öka upptaget av gurkmejans kurkumin.

Gurkmejan och dess kurkumin har positiva hälsoeffekter, men kurkuminet tas inte upp så lätt i kroppen. För att öka upptaget kan gurkmejan kombineras med piperin som finns i svartpeppar.

Gurkmejan har använts i tusentals år som krydda, färgämne och medicin i Sydostasien. Den är vanlig inom traditionell kinesisk medicin. Gurkmejan har i vetenskapliga studier visats ha antioxidativa, antiinflammatoriska och leverskyddande egenskaper samt motverka blodfettsrubbningar och blodproppar.

Den innehåller flera biologiskt aktiva ämnen som har positiva hälsoeffekter enligt forskningsrapporter. Det mest kända ämnet är kurkumin. Kurkumin tas inte upp av kroppen så lätt och bryts också ner snabbt, och det har alltså låg biotillgänglighet i förhållande till mängden som intas.

Gurkmejans kurkumin i kombinationer

Vissa ämnen kan öka upptaget av kurkumin, exempelvis fett, vissa proteiner och bioaktiva ämnen från växter.

Inom traditionell kinesisk medicin kombineras ofta en medicinalväxt med en eller flera andra växter för att få bättre effekt eller motverka eventuella biverkningar.

Quercetin och resveratrol, som finns i vissa frukter, bär och grönsaker, samt piperin, som finns i svartpeppar och andra sorters peppar från växten Piper nigrum, ökar upptaget av kurkumin och gör nedbrytningen av kurkuminet långsammare. Dessa ämnen har var för sig positiva hälsoeffekter enligt forskningsstudier, och även upptaget av quercetin gynnas av kombinationer av dessa ämnen.

Piperin i svartpeppar ökar upptaget av gurkmeja

Piperin från peppar har alltså förmåga att öka kroppens upptag av andra ämnen, däribland kurkumin. Flera studier med både råttor och människor har bekräftat att piperin ökar upptaget av kurkumin och saktar ner nedbrytningen.

Enligt en undersökning med dialyspatienter, som fick antingen gurkmeja eller både gurkmeja och piperin, motverkar gurkmeja oxidativ stress och inflammation bättre när den tas tillsammans med piperin.

Peppar före gurkmeja kan ge ännu bättre effekt

Ett vetenskapligt försök med råttor gjordes för att undersöka hur halterna av kurkumin respektive piperin förändrades med tiden i blodet efter intag. Resultatet tyder på att peppar helst ska intas före gurkmeja så att pepparns ämne piperin, som fungerar som ”hjälpämne”, hinner tas upp och har som störst effekt när sedan gurkmejan intas och så mycket som möjligt av kurkuminet ska tas upp av kroppen. Hur långt innan finns inga uppgifter om för människor, men råttorna fick pepparextraktet 6 timmar före gurkmejaextraktet.

Gurkmejan innehåller för övrigt många fler nyttiga ämnen än kurkumin. Kombinera den som sagt gärna med svartpeppar och andra vegetabilier. Här finns ett recept på sötpotatissoppa med gurkmejajuice > https://råkraften.se/sotpotatissoppa-4-port

Källor:


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28314475
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36370961
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36296447
Combination Effects of Quercetin, Resveratrol and Curcumin on In Vitro Intestinal Absorption