Den gula kryddan gurkmeja har också en plats i husapoteket. Vid typ 2-diabetes är blodsockret för högt och behöver sänkas. Gurkmejan kan hjälpa till eftersom den enligt studier kan sänka blodsockret och förbättra insulinomsättningen.
Antalet diabetiker ökar i världen. Typ 2-diabetes är den vanligaste diabetessjukdomen. Den som har diabetes har högt blodsocker – höga halter glukos i blodet. Vid typ 2-diabetes beror det på att cellerna som ska ta emot blodsockret med hjälp av insulin inte känner av insulinet tillräckligt väl.
Blodsockret blir kvar i blodet och blodsockerhalten ökar. Bukspottkörtelns betaceller får signaler om att producera mer insulin. De kan då till slut bli överansträngda så att de istället producerar mindre insulin. Eftersom cellerna som inte får glukos ”tror” att blodsockret är lågt bildar främst levern ytterligare glukos så att blodsockret ökar ännu mer.
Gurkmeja och kurkumin är nyttigt
Gurkmeja är en krydda som också används inom folkmedicinen. Den innehåller kurkumin och andra hälsosamma ämnen. Det finns en koppling mellan diabetes och såväl störd blodfettsbalans som inflammation. Tack vare gurkmejans och kurkuminets bland annat antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper har gurkmejan antidiabetiska effekter. Insulinomsättningen kan förbättras, fettsyraupptaget kan öka vilket förbättrar blodfettsprofilen, fettinlagringen kan minskas så att fetma motverkas och blodtrycket kan sänkas genom att mängden tillgänglig kväveoxid ökar.
I en litteraturstudie utvärderade forskare vetenskapliga forskningsrapporter för att se gurkmejans effekt direkt på blodsocker och insulin, nämligen fasteblodsockret, fasteinsulinnivåerna, HbA1c samt beräknad insulinresistens. HbA1c kallas långtidsblodsocker eftersom glukos binder – mer ju högre blodsocker – till hemoglobinet i de röda blodkropparna. De har en livslängd på 120 dagar och visar hur blodsockernivån har varit under denna tid.
Gurkmeja sänker markörer för typ 2-diabetes
Forskarna såg att gurkmejan gav en signifikant sänkning av alla dessa värden och menade därför att det visar att gurkmeja kan hjälpa till att motverka typ 2-diabetes. Naturligtvis kan den inte ersätta övriga livsstilsförändringar, som mer motion och bättre kosthållning. Vid sjukdom, medicinering eller graviditet bör läkare rådfrågas före kostförändringar.