Gurkmejajuice i marinaden skyddar grillad mat från skadliga ämnen

Grillad mat betraktas inte direkt som hälsokost, men hur du grillar och vilken marinad du använder kan göra den grillade maten mindre onyttig. Att marinera med gurkmeja och juice är ett bra tips.

Att grilla är populärt. Under sköna sommarkvällar blandar sig grilloset med doften av kaprifol. Det blir också vanligare och vanligare att grilla året om. Men vi bör inte äta grillad mat alltför ofta. Cancerframkallande ämnen bildas när mat upphettas till höga temperaturer, och i synnerhet om maten bränns vid. Det är framför allt de polycykliska aromatiska kolvätena, PAH, man varnar för.

Några tips är att låta grillkolen brinna tills den blir grå eftersom skadliga ämnen finns i lågorna, och att grilla eller steka maten gyllenbrun snarare än mörkbrun eller bränd. Forskning visar att marinaden också spelar roll.

Juice och antioxidanter skyddar

När man använder vissa produkter från växtriket i marinaden, som kryddor och juicer, minskar bildningen av skadliga PAH vid tillagningen. Det beror delvis på polyfenolerna i växterna. Tack vare både de antioxidativa egenskaperna som oskadliggör fria radikaler och förmågan att binda till ”halvfärdiga” PAH kan de bryta den kemiska processen när PAH bildas. Hur sur marinaden är spelar också roll. Med exempelvis juicer kan pH-värdet på marinaden sänkas, vilket hämmar bildningen av PAH.

Undvik gärna fett i marinaden eftersom det ökar bildningen av de skadliga ämnena.

Gurkmeja är en stark antioxidant

Gurkmeja innehåller bland annat 3–5 % kurkumin och andra curcuminoider. Dessa ämnen är växtpigment som även fungerar som antioxidanter. Kurkumin ökar nivåerna av anti­oxidativa enzymer och stoppar reaktiva syreradikaler.

Juicer från frukter och bär har naturligt lågt pH tack vare sina organiska syror. De innehåller även ämnen som fungerar som antioxidanter.

Blanda din egen marinad eller använd en färdig juiceblandning som innehåller gurkmeja!


Källor:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35011404
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713512002071