Den lysande gulorange färgen hos gurkmejans rot förundrade Marco Polo som beskrev växten år 1280. Då hade roten redan använts i flera tusen år som krydda, färgämne och medicin i Sydostasien.
På många språk kallas gurkmejan ”gul rot” rätt och slätt. På sanskrit har den åtminstone 53 olika namn, exempelvis jayanti (en som vinner över sjukdomar) och survanavara (som uppvisar gyllene färg).
Gurkmeja, Curcuma longa, är en tropisk växt släkt med ingefära. Jordstammen kokas, torkas och mals till ett pulver. Smaken i sig är svagt bitter. De flesta har ätit den i indiska curryrätter där den ger kryddblandningen dess karakteristiska färg. Indien är den största producenten av gurkmeja.
Gurkmejan är färgstark, smakrik och hälsosam
Den guldgula gurkmejan är rik på näringsämnen och andra bioaktiva ämnen som anses hälsosamma, kurkumin är ett av de mest kända. Gurkmeja har länge använts inom traditionell läkekonst, och dagens forskning bekräftar att dess ämnen har många positiva hälsoeffekter.
Många äter gurkmeja varje dag, exempelvis i asiatisk mat och som hälsokost, men den används i drycker också, som gurkmeja-te, guldmjölk och smoothies. Japaner från den kända ön Okinawa sägs dricka väldigt mycket gurkmeja-te. Ön är känd för att befolkningen är synnerligen frisk och lever exceptionellt länge.
Men visste du att pulvret också kan användas utvärtes? I en indisk bröllopsritual får både brud och brudgum en ansikts- och kroppsmask med gurkmeja före bröllopet. Detta ger inte bara vacker hudton utan ska också skydda mot onda krafter.
Om du upptäcker att du ser ut som seriefiguren Bart Simpson efter ansiktsmasken kan du skrubba bort den gyllene färgen med strösocker blandat med lite vatten. Påstås det. Kanske bättre att inta gurkmeja i stället. Du kan säkert hitta mängder med spännande recept på både drycker, maträtter och bakverk med gurkmeja.